Boginja kao alat osobne i društvene transformacije

_DSF4480

Jesu li istinske društvene promjene moguće bez promjene kulturnih mitova i simbola koji su pomogli ustoličenju i vladavni patrijarhata kao što je muško božanstvo – prvi i neprikosnoveni vladar svemira? Možemo li živjeti bez vrijednosti nametnutih od patrijarhata kao što su: moć i stjecanje, borba i osvajanje, natjecanje i dominacija, čvrsta struktura i centralizam…? Može li nam pogled u daleku prošlost, u vrijeme kada su ljudi obožavali Veliku Majku pomoći u izgradnji miroljubljivijeg i ekološki osviještenog društva? Može li nam potisnuti simbol Boginje pomoći u zacjeljivanju osobnih trauma koje smo doživjeli jer smo se rodili i jer živimo u društvu punom opresije i neslobode, nametnutih ograničenja koja sputavaju naš cjeloviti razvoj?  Može li nam Boginja otvoriti vrata nove percepcije?

Na ova pitanja odgovore iz svoje specifične pozicije nudi feministička duhovnost koja ide dalje od puke kritike patrijarhalne religije. Ona nudi nove načine iscjeljenja „tijela boli“, prihvaćanja sebe kao savršenog bića vrijednog ljubavi i pažnje, bića koje ima pravo na sreću i samoostvarenje još na ovom svijetu, a ne samo pravo na utjehu kako će nam biti bolje na nekom drugom svijetu.

photo (22)

Kroz predavanje i radionicu „Boginja kao alat osobne i društvene transformacije“, koju smo održali pod okvirom udruge „Domine“, moja prijateljica Barbara Gaj i ja, pokušali smo ponuditi tri moćna alata preobrazbe inspirirana Boginjom.

Prvi podrazumijeva pogled u najdalju prošlost, u osvit civilizacije, kada je u središtu religijskog života stajala Velika Majka, Kraljica Neba, odnosno Boginja. Brojna arheološka nalazišta poput onoga u Catal Huyuku ili drevne kulture poput egipatske i minojske, potvrđuju nam da Boginja nije nikakva fantazija; ona je nepobitna povijesna činjenica koja može postati i inspiracija za promišljanje pravednijeg i boljeg društva. Naime, u vremenu prije invazije indo-europskih naroda generalna struktura društva je bila egalitarna, dakle, ni matrijarhalna ni patrijarhalna, a primarna funkcija mističnih sila koje vladaju svemirom bila je skrb za sva živa bića. Simbol Boginje i njezino povijesno naslijeđe stoga mogu biti snažan poticaj prema zaokretu iz društvenog modela dominacije prema modelu partnerstva.

_DSF4453
Drugi mogući alat jest kombinacija bogate mitologije inspirirane različitim boginjama i psiholoških tumačenja tih mitova što u konačnici predstavlja sredstvo za stjecanje uvida i priliku za osobni razvoj.

_DSF4443
I, naposlijetku, Boginja kao alat transformacije može se iskusiti i kroz osobno duhovno iskustvo koje nam pomaže da zacijelimo fragmentacije i postanemo cjeloviti te se oslobodimo kulturnih ograničenja. Duhovnost Boginje nije dogmatska, ne postoji jedna knjiga, učitelj ili učiteljica koji imaju pravo na ekskluzivitet istine; ona je radije dinamična struktura u nastajanju, individulani doživljaj i osobna potraga do koje dolazimo zahvaljujući „djetetu u nama“ i to putem snova, vizija, umjetnosti i rituala.

_DSF4456
Na kraju, želim se zahvaliti svim sudionicama i sudionicima naše radionice i najaviti kako se ovo putovanje nastavlja…

Napisao: Siniša Jović
Snimio: Igor Novaković