Jelena Karleuša: Da ne živim na Balkanu verovatno bi 24 časa bila gola i tako šetala scenom

sina_karleusa2

Ona jednako uspješno puni disko klubove kao i novinske stupce, predmetom je znanstvenih radova, nazivaju je modnom ikonom Balkana, ponosna je vlasnica i titule prve srbijanske gej ikone, u toj zemlji proglašena je i idolom mladih… Ukratko, gdje god da se pojavi ona diže prašinu, a proteklog vikenda pojavila se u Splitu gdje je odražala koncert u klubu Imperium. Ona je Jelena Karleuša, a mi smo je zamolili za razgovor u kasnim noćnim satima dok je publika nestrpljivo čekala da izađe na pozornicu.

O vama se mnogo piše, pa čak i u akademskim krugovima, nazivaju vas kulturološkim fenomenom, raspravljaju o vašem utjecaju na formiranje ženskih identiteta…

– Utječem ja i na formiranje muških identiteta. O meni se valjda toliko piše jer se ne bavim samo muzikom već i društveno korisnim, pa i humanitarnim radom. Pored toga volim da dajem svoje mišljenje o politici jer mislim da javne ličnosti itekako mogu da iskoriste svoju slavu u neku dobru svrhu.

Dakle, moć utjecaja leži u vašim rukama. Kako se osjećate u vezi s tim?

– U Srbiji je napravljena velika anketa zahvaljujući kojoj su me proglasili idolom mladih. To je jako nezahvalna uloga jer sam i ja samo čovek od krvi i mesa i volim da grešim, ne volim da pazim što radim. Ali ako je već neko trebao da bude izabran, onda bolje da sam to ja nego neko drugi. To ne mislim zbog muzike koju pevam već zbog javnog angažmana. Ja sam, na primer, pokazala da žena može da bude istovremeno uspešna i u ulozi majke i u ulozi supruge i da ima uspešnu karijeru koja traje već 20 godina što je veoma teško. Izgleda da ipak znam šta radim.

Dio znanstvenika koji se bavi kulturalnim studijima smatra da je vezivanje turbo-folka isključivo uz nacionalistički diskurs i tzv. seljački mentalitet viđenje kojeg je davno pregazilo vrijeme. Štoviše, u pjevačicama poput vas ili Severine prepoznaju i subverzivni potencijal u odnosu na patrijarhalno društvo. Što mislite o tome?

– Mi više nismo patrijarhalno društvo, mi smo malograđansko društvo koje naziva stvari u datom momentu onako kako kome odgovara ne bi li se na to nadovezala neka aktualna nacionalistička, šovinistička ili seksistička tema. Mislim ni da niko nikada do kraja nije definisao što znači pojam turbo-folk. Sebe smatram pop pevačicom, ali ako sam turbo-folk pevačica onda sam ja najkvalitetniji turbo-folk koji postoji. O tom mom turbo-folku su pisali najpopularniji svetski magazini poput W Magazinea ili Cosmopolitana. Možda je baš ta glazba koju stvaramo neki naš autentični proizvod koji Zapadu može da bude jako interesantan, a mi se sve nešto ograđujemo od njega.

Kažete da više ne živimo u patrijarhatu. Znači li to da više nema potrebe za feminizmom i borbom za ženska prava?

– Ja ne mogu o ovim temama da pričam sa pozicije dame jer kad si u showbusinessu onda ne možeš biti dama, moraš da budeš borac i da se valjaš kroz blato. Ja sam neka vrsta showbiz čudovišta koje je izgubilo sve te ženske osobine osim vidljivih aduta, a imam sve osobine jednog muškarca sa znanjem borilačkih veština.

Kritičari kažu da turbo-folk pjevačice njegovanjem određenog kulta tijela i stilom odijevanja strašno doprinose atmosferi u kojoj ženska tijela postaju objekti prilagođeni masovnom muškom ukusu.

– To su malograđanski stavovi. Smatram da nema ničeg lepšeg i slobodnijeg od golog ženskog tela. Da ne živim na Balkanu verovatno bi 24 časa bila gola i tako šetala scenom i ulicom, ali, nažalost, živim u svetu gde postoje malograđanske stege pa čak i kada je reč o nama umetnicima. Te malograđanske priče me ne interesuju, radim onako kako osećam, a svako ko ima problem s lepim, nagim ženskim telom ima problem sa sopstvenom seksualnošću.

U Hrvatskoj se ovih dana sklapaju prvi gej brakovi, a u Srbiji, gdje ste vi prepoznati kao najvažnija gej ikona, ni parade ne mogu zaživjeti kao normalan događaj. U čemu je problem?

– Najprije čestitam na tim promenama u Hrvatskoj. Iskreno, baš sam iznenađena kako je to sve fino prošlo kod vas jer smo mi na Balkanu, generalno, primitivci i seljaci. Smatram da je pravo na seksualnu slobodu neotuđivo pravo svakog ljudskog bića. Kao društvo ne smemo da gušimo ljudske slobode. Samo neko ko nije dobar čovek ne može da shvati ljudsku potrebu da bude slobodan jer ako je neko rođen kao gej i on mora da bude slobodan.

Svojevremeno ste napisali da je vaš suprug homofob. Jeste li ga u međuvremenu uspjeli barem malo preodgojiti?

– Kako da ne, sad je on prikriveni homofob. To je prvi korak. Mi u Srbiji kažemo: Misli brate kako hoćeš, ali nemoj da smetaš drugome da bude ono što želi. Ja sam Duška upoznala kad je imao 21 godinu, a uskoro će napuniti 30, sazreo je u međuvremenu. Muškarac može itekako da se lepo vaspita ako je žena uporna.

Napisao Siniša Jović
Tekst je originalno objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, ali u verziji prevedenoj na hrvatski jezik zbog standarda te novine dok je ovdje objavljen u integralnoj hrvatsko-srpskoj verziji.