Khaled Youssef: Pogled na svijet kroz mjehur od sapunice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oni koji su posljednjih dana na ulicama i trgovima Splita vidjeli visokog, markantnog i prilično nonšalantno odjevenog muškarca u kasnim tridesetim godinama kako uveseljava djecu i turiste praveći velike balone od sapunice, mogli su pomisliti da je riječ o kakvom uličnom zabavljaču ili street performeru, bezbrižnom cirkusantu ili alternativcu koji “krade Bogu dane” na svojim proputovanjima od nemila do nedraga… Međutim, junak naše priče je 39-godišnji francuski liječnik Khaled Youssef, koji iz ozbiljnog svijeta medicine, bolesti i smrti, redovito i rado bježi u dječji svijet mjehurića od sapunice.

Oni ne samo da ga vraćaju u dane djetinjstva koje je proveo na ulicama Damaska u Siriji, nego su važan dio njegove paralelne karijere fotografa. Naime, putujući svijetom Khaled svojim objektivom hvata vizure različitih gradova kroz perspektivu mjehurića od sapunice – i kao umjetnik zarađuje od toga.

_DSC4090

– Vjerojatno kao i svako drugo dijete, tako sam se i ja uvijek trudio uhvatiti balone od sapunice čija je priroda takva da brzo nestanu, baš kao i naši snovi, ideje ili lijepi trenutci. No, jednog dana mi je sinula zamisao da ih fotografijom uhvatim za vječnost – ispričao nam je ovaj kirurg s adresom u Nici, čiji radovi često nose pečat fluidnosti, odnosno element vode i različite refleksije na njezinoj površini.

– Uvijek postoji više od jedne istine, više od jedne stvarnosti, a refleksije na mjehurima ili površini vode pružaju mogućnost da poznate stvari vidimo na drukčiji način, pružaju nam uvid u druge stvarnosti koje su ponekad možda samo malo iskrivljene, a ponekad posve “naglavačke” – poetski je objasnio svoju perspektivu gledanja, a i kako bi drugačije kad je Khaled Youssef i ukoričeni pjesnik. Izdao je, naime, dvije zbirke poezije, a treća je, kaže na putu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na putu je često i on jer sada više ne fotografira mjehuriće samo iz pukoga gušta, već posve profesionalno. A sve je počelo prije četiri godine kada je snimio prvu ovakvu fotografiju u Atlanti u SAD-u. Tada mu se jako svidio kontrast između nečeg tako fragilnog kao što je mjehur od sapunice i nečeg tako velikog i moćnog kao što je neboder. Zatim je snimio slične snimke po Francuskoj, Maroku, Andaluziji… a onda je uslijedio poziv iz hotelskog lanca Le Meridien koji je poželio da Youssef snimi za njih sve destinacije ovog poznatog brenda. Tako je Khaled nakon Barcelone, Pariza, Monaca, Londona i drugih “fensi-šmensi” destinacija stigao i u Split.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Split je kao veliki muzej, ali s puno života u njemu. Zaista sam uživao u gradu, a mnogi njegovi stanovnici već su me po ulici počeli pozdravljati s “Hello Bubbleman!”. Ne znam još kakve sam sve fotografije snimio, ali sam siguran da sam barem zabavio brojnu djecu na vašim ulicama – skromno zaključuje Khaled. A što je zapravo snimio u Splitu i drugim krajevima svijeta, javnost će moći vidjeti na izložbi “Sparkling: Travel through the lens of a bubble” koja će u splitskom visokokategorniku biti priređena u mjesecu prosincu.

Napisao Siniša Jović
Snimio KHALED YOUSSEF
Tekst je originalno objavljen u Slobodnoj Dalmaciji