Ivana Knezović: Život s jednim kuferom izgradio je moj “all seasons” pristup modi

 

Ivana (lijevo) photo by Marijo Bašić

Ivana (lijevo) photo by Marijo Bašić

Nije lako pronaći sebe, posebice ako si se rodio s puno različitih talenata. To vam zapravo dođe kao svojevrstan križ, priča nam 29-godišnja Ivana Knezović, rođena Splićanka koju je priroda uistinu podarila brojnim kvalitetama. Za početak, izdvojimo tek da je Ivana prava poliglotkinja pa je bez puno muke došla do diplome na bohemistici i talijanistici na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a pored toga tečno govori još i engleski i španjolski, dok je ruski svladala za osnovno sporazumijevanje. No, jučer se predstavila splitskoj publici svojom prvom samostalnom revijom, na željezničkom kolodvoru “Split- Predgrađe”, i kao modna dizajnerica.

photo by Marijo Bašić

photo by Marijo Bašić

Prije nego je pokrenula ekološki modni brend Murva, Ivana je za sobom ostavila burne godine života koje je provela tražeći svoje mjesto pod suncem u raznim dijelovima svijeta da bi se na kraju skrasila u rodnom gradu.

Već s 22. godine postala je apsolventica, pa se mlada, ambiciozna i željna novih iskustava, uputila preko CCUSA programa na 6 mjeseci u Ameriku. Radeći kao konobarica u jednom grčkom restoranu upoznala se s producenticom koja je u to vrijeme surađivala na projektu Spencera Wellsa za National Geographic pod nazivom “Genographic project”. Kada je čula da govori šest jezika odmah joj je ponudila posao.

Ipak, šest mjeseci je brzo prošlo, viza je istekla i Ivana se morala vratiti u Zagreb. Tamo je uskoro diplomirala, a samo dva dana nakon, ponovno je kupila kartu za SAD te se vratila u New York. Ovoga puta je pronašla posao u domu slavnog glumca Roberta De Nira gdje je njegovu djecu, sina Lea i poćerku Drenu, podučavala talijanski budući je filmska zvijezda željela da mu potomci nauče jezik obiteljskih predaka.

photo by Ivan Gudić

photo by Ivan Gudić

Po isteku godine dana, odnosno njezine druge američke vize, uslijedila je švicarska etapa, gdje je radila za firmu koja se bavila izdavaštvom u financijskom sektoru. Po povratku u Split ovoga puta se odlučila posvetiti izradi slastica učeći kod Tereze Alabande, a kasnije i u zagrebačkom hotelu Esplanade kod Mirjane Kozline. Vještine spravljanja kolača su joj, pak, odlično došle kada se otisnula u Kanadu početkom 2012. jer je osvojila vizu na godinu dana koja joj je omogućila novo preseljenje!

U Torontu je po danu radila kolače u restoranu Oliver&Bonacini kao asistentica glavnom chefu, a po noći kao profesorica stranih jezika u međunarodnoj školi Berlitz. Iskustvo podučavanja pomoglo joj je da u Munchenu, godinu dana nakon, dobije posao u njihovoj Berlitz školi. No, putujući kaštelanskom cestom do zračne luke, Ivana je doživjela prometnu nesreću koja je za nju bila velika životna prekretnica. Tada je, kako priznaje, doživjela pravi “raspad sistema”, posve shrvana odlučila je da se mora zaustaviti i vratiti samoj sebi.

ivana4

– Sada shvaćam da se ta nesreća jednostavno morala dogoditi da se zaustavim i presložim. U tim trenucima oporavka i tišine okrenula sam se staroj mašini za šivanje koju sam naslijedila od bake 2012. kada je preminula. Ona je, inače, živjela u Grabovcu, pokraj Imotskog i šivala je za cijelo selo. No, ubrzo sam shvatila da trebam poduku pa sam uzela privatne satove kod kiparice Ane Lončar koja me naučila kako crtati, u školi Callegari sam upisala tečaj crtanja modne figure, a naučila sam i šiti – ispričala nam je Ivana koja se danas ipak bavi samo dizajnom, a izradu odjeće za Murvu prepušta svojoj profesionalnoj krojačici.

Posla je već mnogo, jer je na Etsyju otvorila svoj web shop krajem prošle godine pa narudžbe stižu iz cijelog svijeta. Prva klijentica joj je bila mladenka iz Norveške, koja se zaljubila u njezin minimalistički modni izričaj stoga je od naše sugovornice naručila vjenčanicu. Druga narudžba je stigla iz Londona, od prve violinistice Londonskog sinfonijskog orkestra koja je, u međuvremenu, naručila već i treću haljine od Ivane…

 

photo by Ivan Gudić model Paula Amižić

photo by Ivan Gudić
model Paula Amižić

– Klijentima pristupam krajnje personalno, sve je “custom made”, a Murva kao brend osvaja tržište i svojim stopostotnim usmjerenjem k ekološkoj modi. Danas prije svega slijedim funkcionalnost i minimalizam što, vjerujem, dolazi sa zrelošću. Ipak sam ja naučila živjeti s jednim kuferom pa je i sva moja odjeća “all seasons” – kroz smijeh nam je priznala.

photo by Ivan Gudić model Paula Amižić

photo by Ivan Gudić
model Paula Amižić

Napisao Siniša Jović
Tekst je originalno objavljen u Slobodnoj Dalmaciji